Hogyan válasszunk zenészt ?

2013.04.27 07:33

Sok szeretettel üdvözlök mindenkit aki rendezvényét szervezi!

Évtizedes hivatásos zenei pályám során rengeteg emberrel találkoztam akik családi eseményre, vagy céges rendezvényre zenészt, vagy zenekart kerestek. Ez nem is olyan egyszerű feladat. Ezért segítenei szeretnék tapasztalataim alapján.

A probléma abból adódik hogy nem igazán tudják milyen szempontok alapján válasszák ki a megfelelő szolgáltatót. Ez nem csoda, hiszen legtöbbjüknek életükben először van szükségük zeneszolgáltatóra.
Én azt javaslom, figyeljék meg a zenész személyiségét, intelligencia szintjét, milyen szinten tud kommunikálni.
Egy szimpatikus, jól kommunikáló muzsikus valószínűleg jól beilleszkedik abba a társaságba emberileg is, akit az adott estén szórakoztatnia kell.

Bármilyen rendezvényen közreműködést vállalni nagy felelősség!
Sajnos előfordul zenészek esetében hogy megfeledkeznek arról miért is szerződtették őket, és egyre sűrűbben nyúlnak a pohár után. Ezt csak azért mondom, nem árt rákérdezni az alkohol igényre.
Én a magam részéről kizártnak tartom az italozást. A vendég ihat, a zenész maradjon józan!

Fontos szempont a rugalmasság is. Ha például a zenekar kiköt óránkénti adott időtartamú szünetet, jobb azonnal más után nézni. A hangulat emelkedése előre nagyon nehezen számítható ki, ezért sok esetben nagy rugalmasságra az elvárt, nem ritkán akár két órás, vagy még hosszabb zenei blokkra is szükség lehet.
Gondoljanak csak bele, egy rosszul időzített szünettel biztosan meglehet törni a hangulatot.

 

Mire figyeljünk egy élő meghallgatásnál a zenei szempontok mellett?
Fontos a pergő lendületes előadásmód! Úgy nehéz hangulatot építeni, ha két zeneszám között hosszas lapozgatással, hangszeren való babrálgatással telik az idő. Az ideális a szinte nonstop zene, minimális, lélegzetvételnyi szünet csak a következő dal előtt.

Javaslom tájékozódjanak, kérdezzenek rá milyen múlttal, pályafutással rendelkezi a zenész. Egy tanult profi muzsikus valószínűleg sikeresen helytáll majd és jobban teljesít, mint egy csak a hétvégére szakosodott amatőr.

Amennyiben úgy érzik megtalálták akit kerestek, zeneileg is emberileg is, mindenképp írásban is rögzítsék a  megállapodást, foglaló fizetése is javasolt. Ez kölcsönösen biztosítékot jelent.

Remélem sikerült tanácsaimmal segítenem, kívánok Önöknek sok sikert közelgő rendezvényükhöz!

Molnár László Anton




www.eskuvozenesz.com